Kedi Nasıl Eğitilir?

 Kediler, en yaygın rastlanan ev hayvanlarındandır. İnsanın yakın arkadaşı ve evin neşe kaynağı olan kediler birbirinden farklı karakterleriyle dikkat çekerler. Her kedinin kendine özgü bir karakteri ve ruh hali vardır. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerini anlamaları tam olarak mümkün olmayabilir. Ancak eğitimli kediler ev hayatına daha kısa sürede alışabilir ve sahibiyle içinde daha sağlıklı bir ilişki geliştirebilirler. O zaman kedi nasıl eğitilir ve kedi eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Evde bakılan kedilerin öğrenmeleri gereken belirli başlı temel adımlar vardır. Wc alışkanlığı veya ödül durumlarının kedilere öğretilmesi gerekir.


Kedi Nasıl Eğitilir?


Kedilerde eğitim hemen hemen yavruyken başlar. Yavru kediye verilen eğitim çok daha sağlıklı olur. Çünkü yavruyken kazanılan alışkanlıklar ömür boyu unutulmaz. Köpeklerden oldukça farklı karakteristik özellikleri olan kedi eğitiminde sabırlı ve sakin davranış sergilenmesi gerekir.

Kedi eğitiminde öncelik temel prensipleri öğretmektir. İyi davranışları ödüllendirmek ve kötü davranışları cezalandırmamak gerekir. Çünkü kediler cezayı idraklamazlar ve ceza aldıktan sonra da aynı davranışı sergilerler. Ancak ödüllendirilmeyi anlarlar. Bundan dolayı kedinizin yaptığı iyi davranışları teşvik ederek kalıcı bir davranış haline getirebilirsiniz.


Kediniz istemediğiniz bir davranış sergiliyorsa, örneğin eşyalarınızı karıştırıyor ya da tezgaha çıkıyorsa ona net ve sert bir halde "Hayır!" demeniz davranışının yanlış bulunduğunu anlaması için yeterlidir. Eğer kediniz beğendiniz bir davranış sergiliyorsa doğru yeri tırmalıyor yahut siz yiyecek yaparken tezgaha çıkmıyorsa ona sesli ve coşkulu şekilde davranışının güzel ve iyi olduğunu hissettirebilirsiniz. Ek olarak kedinizi ödüllendirmek için ödül mamalarını da tercih edebilirsiniz.


Kedi Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir?


Kedi eğitiminde en önemli konulardan biri hela alışkanlığıdır. Yavru bir kedi yaklaşık 6 haftalıkken kendi kendine kum kabına yapmayı öğrenebilir. Sadece kediniz kuma tuvaletini yapmıyorsa, yiyecek yedikten sonra kedinizi kum kabının içine koyabilirsiniz. Bunu meydana getirmeye devam ettikçe kedinize hela alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Ek olarak kediniz tuvaletini yapmış olduktan sonra üzerini örtmeyi de öğrenmelidir. Bunun için kedinizi yemekten yedikten sonrasında kum kabına koyup kedinizin patilerini tutarak onun kumda çukur oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kediler Neden Mama Yemez?

Kediler Neden Tüy Döker?