Kediler Neden Tüy Döker?

 Bir kedi sahibiyseniz dönem dönem veya her vakit kedinizin tüy döktüğüne şahit olmuşsunuzdur. Kedi sahiplerinin maksimum merak etmiş olduğu mevzu olan, kediler niçin tüy döker? Sorunu gelin beraber cevaplayalım.

Kedilerin tüy dökmelerinin sebebi bir oldukça farklı nedene dayanabilir. Kedinizin eşeysel, yaşı, ağırlığı, yaşadığı ortam koşulları, psikolojisi ve mevsim şartları gibi bir oldukça nedenden ötürü kediler tüy dökümü yaşayabilirler. Mevsimsel tüy dökümleri kedilerin tüylerinin dökülmesindeki en doğal ve normal faktördür. Mevsim geçişlerinde tüm kediler tüy dökümü yaşarlar. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen tüy dökümü düzgü sel karşılanmalıdır. İlkbahar aylarında kıştan kalma kalın tüyler dökülüp yerine ince ve seyrek şekilde tüyler çıkarken sonbaharda ise ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarırlar. Bu durum mevsimsel tüy dökümü olarak adlandırılır ve daha önce de bahsettiğimiz üzere tüm kedilerde görülen düzgü sel bir durumdur.

Beslenme unsuru de kedilerin tüy dökümü nedenleri arasında sıkça görülür. Kediler de tıpkı insanoğlu gibi dengeli beslenmelidir. Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri veya dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne neden olur. Ek olarak kediler bozulmuş gıda, bayat mama yahut sofra yemeği ile beslendiklerinde de tüy dökümü yaşanır.

Kediler de insanoğlu benzer biçimde strese girebilir ve kediler strese girdiklerinde tüy dökebilirler. Kediler çoğu zaman çevresel faktörlerden dolayı strese giren canlılardır. Evinizdeki diğer evcil hayvanlar, yaşadığı ortamı değiştirmek, ona gösterdiğiniz davranışlarda ani değişimler benzer biçimde sebeplerden ötürü kediler stres yaşayabilir. Kediler strese girdiklerinde tüy dökümü yaşamı sürdürmenin yanı sıra bazı sağlık problemleri da yaşayabilir.

Kedinizin anormal şekilde fazla tüy döktüğünü fark ederseniz muhtemelen bu durum kedi hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşiyordur. İç parazit, mantar benzer biçimde hastalıklar kedinizin aşırı tüy dökmesine niçin olurlar. Pireler ya da alerjik durumlardan ötürü kediniz anormal şekilde tüy döküyorsa ve bu durum özellikle karın bölgesinde veya bacak arasında gerçekleşiyorsa süre kaybetmeden veteriner hekime götürerek kedinizin sağlığını denetim ettirmeniz tavsiye edilmektedir.

Kedilerde dengesiz beslenme sebebiyle tüy dökümü yaygın olarak görülmektedir. Bundan dolayı kedinizin kedi mamasının içeriğini dikkatli seçmeli, protein dışında kedinizin tüy sağlığı için lüzumlu olan vitamin ve mineralleri içerdiğinden emin olmalısınız. Kedinizin tüy dökümü yaşadığı dönemde mamasının içinde ne olduğu kafi beslenme için uygun değilse kedinizin ırkına, yaşına ve beslenme ihtiyacına yönelik kedi mamanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun haricinde kedinizle uzun süredir yaşamış olduğunuz evden taşınıyorsanız ya da tatile çıkıyorsanız kedinizin strese girmemesi için onu kedi ödül mamasıyla ödüllendirerek dikkatini dağıtmasına yardımcı olabilirsiniz.

Nedeni her ne olursa olsun kediniz tüy döküyorsa, ona ölü tüylerinden kurtulurken yardımcı olmak için kedi fırçası, kedi tarağı ya da kedi tüy toplama eldiveni ile tüylerini taramalı ve kedinizi ölü tüylerinden arındırarak rahatlatmanız gerekmektedir. Kedinizin tüy bakımını rutin olarak haftada bir defa yapmış olursanız, kediniz tüy dökümü dönemlerini daha rahat atlatacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kediler Neden Mama Yemez?

Kedi Nasıl Eğitilir?