Kediler Neden Kusar?

 Kediler neden kusar sorusunun bir çok farklı cevabı olabilir. Bu sebeplerden bazıları tehlikesiz olsa bile bazıları gelecekte büyük sorunlara yol açabilecek türden hastalıkların emareleri olabilmektedir. Bundan dolayı kedilerde kusma görüldüğünde bir veterinere danışmak oldukça önemlidir.


 


Kediler neden kusar sorusuna cevap olarak; mama değişikliği yapılması, vücudun daha önce yemediği ve alerjik reaksiyonda bulunabilecek tehlikeli yabancı gıda tüketimi, kedi parazitleri, tüy yumağı, mide tıkanması, hormonsal değişikler ve duygusal problemler olarak yanıt verilebilir. Gelin kediler neden kusar sorusunun bu yanıtlarını tek tek mercek altına alalım.




 


1. Mama Değişimi

 


minik sevimli kedi dostumuzun mamasında sık sık değişiklikler yapıldığında midesinde çeşitli sorunlar baş gösterebilmektedir. Özellikle kuru mama ile beslenmeye alışık olan bir kedinin yal mamaya geçildiğinde kusması oldukça sık görülmektedir. Bu vaziyet kediler neden kusuyor sorusuna verilebilecek en yaygın yanıtlardan birisi olmaktadır. Eğer kediniz birkaç kere daha yaş mama yediğinde aynı tepkiyi veriyorsa onu alışık olduğu şekilde beslemeye devam etmelisiniz.


 


İlginizi çekebilir: En mükemmel 5 Ev Yapımı Kedi Maması Tarifi!


 


2. Yabancı besin

 


bazen kedi arkadaşlarımız tıpkı bizler insanoğlu şeklinde yemek mevzusunda kaçamaklar yapabilir. Sadece bu kaçamaklar bizdekilerden farklı olarak sadece sağlıksız değil, hiç yenmeyecek şeyleri de tüketebilmektedirler.


 


Kedilerin tüketebilecekleri bazı nebat türleri veya herhangi bir cisim, kediler neden kusar sorusuna yanıt olabilmektedir. Bu benzer biçimde bir durumda hemen bir veterinere danışmak son aşama önemlidir. Yediği şey kedi dostunuzda zehirlemeye veya çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabilir.


 


3. Kedi Paraziti

 


Kediler, son derece zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Özellikle sindirim sistemi bağışıklığı kediler için adeta zayıf karın olarak adlandırılabilir. Örnek olarak kediler pirelendiklerinde devamlı kaşındıklarından dolayı kaşıdıkları bölgede yaralara yol açabilirler. Bu yaraları daha sonra yaladıklarında bu yaradaki mikroplardan dolayı çeşitli enfeksiyonlar geçirdikleri gözlemlenmektedir.


 


Sindirim sistemi son aşama zayıf olan kedilerin dışkılarında solucan yada parazit gözlemlenebilir. Bu durum kediler neden kusar soruna başka bir yanıt olabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen bir veterinerden destek almak son aşama önemlidir.


 


Bazı durumlarda ise tedavi fakatçlı verilen parazit karşıtı ilaçlar kedi arkadaşlarımızda kusmaya yol açabilmektedir. Bu gibi bir durumda tekrardan baytar desteğine başvurulmalıdır.


 


İlginizi çekebilir: Kedi Pire Tasması Nedir? Iyi mi Kullanılır?


 


4. Tüy Yumağı

 


Kediler, karakterlerini yansıtan muhteşem tüylerle bezenen tüyleri kadar görkemli canlılardır. Atalarımızın da söylemiş olduği şeklinde büyük başın derdi çok olur. Bu güzel tüyleri temizlemek için yalayan kedilerin kırılan ve kopan tüylerini yutmalarıyla tüyler midelerinde birikmektedir. Tükürme yetisine sahip olmayan kedilerde bu konum kediler niçin kusar sorusuna başka bir cevap olabilmektedir.


 


Tüy yumağı sebebiyle kedi dostunuzun kusmasını önlemek amacıyla düzenli olarak kedi fırçasıyla tüylerini tarayabilir ve özel şampuanlar kullanarak tüy dökülmesi problemine çözüm bulabilirsiniz.


 


İlginizi çekebilir: Kedilerde Tüy Dökümü iyi mi Engellenir?


 


5. Mide Tıkanması

 


vakit vakit kedi dostlarımız çeşitli yabancı cisimleri yutmak benzer biçimde davranışlarda bulunabilirler. Aslına bakarsanız hassas olan sindirim sistemlerini bozabilecek bu cisimler bununla beraber kediler niçin sorusuna da cevap olabilmektedir.


Yabancı cisimlerin sindirilemeyip midede kalması ve sindirim sistemini bozması hayati sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle mide tıkanması durumunda hemen bir veterinerle bildirişime geçilmelidir.


 


6. Hormonlar

 


Kediler niçin kusar sorusunun yanıtı olarak metobolik ve hormonsal hastalıklar da öne çıkmaktadır. Böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri ve tiroit bezinin fazla çalışması şeklinde problemler kedilerde kusmaya yol açmaktadır. Bu tarz şeylerin yanı sıra şeker hastalığı ve yüksek stres benzer biçimde durumlar da kusmaya sebep olabilmektedir. Bundan dolayı kediniz kustuğunda durumdan kararlı olmak adına bir veteriner kontrolünden geçmesi son aşama önemlidir.


 


7. Depresyon

 


Kediler, son aşama naif karakterlere haiz canlılardır. Onlara karşı kırılgan ve sevecen olmak, onlara sürekli ilgi göstermek onların zihinsel sağlığı açısından son aşama önem taşımaktadır. Ona sevgi gösterilmediğini düşünen ve ilgilenilmeyen kedilerde oluşan üzüntü ve stres kediler neden kusar sorusuna başka bir yanıt olabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kediler Neden Mama Yemez?

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedi Nasıl Eğitilir?